Korzystamy z plików cookies, aby dostosować treści do Twoich potrzeb
Nasza witryna gromadzi pliki cookies, aby poprawić jakość i wydajność działania witryny. Zbieramy dane analityczne w celu analizy ruchu, dane reklamowe aby dostosować treści do Twoich zainteresowań oraz funkcjonalne, które zapamiętują wybrane przez Ciebie ustawienia
Akceptacja tego komunikatu oznacza zgodę na zapisywanie ciasteczek na Twoim urządzeniu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do nich, klikając w zakładkę „Ustawienia”. Ze zgody możesz zrezygnować w każdej chwili, usuwając pliki cookies z przeglądarki.
Niezbędne pliki cookie (zawsze aktywne)
Reklamowe pliki cookies
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Analityczne pliki cookie
Korzystamy z plików cookies, aby dostosować treści do Twoich potrzeb
Nasza witryna gromadzi pliki cookies, aby poprawić jakość i wydajność działania witryny. Zbieramy dane analityczne w celu analizy ruchu, dane reklamowe aby dostosować treści do Twoich zainteresowań oraz funkcjonalne, które zapamiętują wybrane przez Ciebie ustawienia
Akceptacja tego komunikatu oznacza zgodę na zapisywanie ciasteczek na Twoim urządzeniu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do nich, klikając w zakładkę „Ustawienia”. Ze zgody możesz zrezygnować w każdej chwili, usuwając pliki cookies z przeglądarki.
Każdy z nas zna doskonale smak tradycyjnej konserwy turystycznej, spożywanej na górskim szlaku. Tak samo dobrze, pamiętamy jej ilości jakie musieliśmy nosić ze sobą, tak aby uzupełniać spalane kalorie oraz ówczesną wagę plecaka o której informował nas zazwyczaj ból pleców. Sytuacja była tym gorsza gdy zamarzyła nam się bardziej urozmaicona dieta i zabieraliśmy słoiki z gotowymi obiadami. Ich waga to jedno, ale puste słoiki czy też puszki trzeba było przecież jeszcze znieść ze sobą z gór. Na szczęście to już przeszłość. Od kilku długich lat, na rynku outdoorowym sławę zyskuje żywność liofilizowana zwana potocznie liofami która początkowo towarzyszyła uczestnikom wypraw kosmicznych. Czym jednak są popularne liofy?
Czym jest właściwie żywność liofilizowana LYO?
– Cetus Szczecin
Od strony naukowej liofilizacja to do zjawisko wykorzystujące proces sublimacji czyli przejścia wody w stanie stałym (lodu) w stan gazowy. Upraszczając, jest to pozbywanie się wilgoci przy pomocy zamrażania. Już wieki temu ludzie odkryli, że to świetny sposób na przechowywanie żywności, o wiele bardziej wydajny niż popularne suszenie. Dlaczego? Żywność liofilizowana zachowuje aż 95 % wartości odżywczych surowego produktu, podczas gdy żywność suszona w znacznym stopniu traci na wartości oraz przede wszystkim zmienia swój smak. Kolejną kwestią jest waga żywności liofilizowanej. Przykładowo, ze stu kilogramów owoców uzyskamy dziesięć kilogramów gotowego liofilizatu. Dzięki temu, waga zabieranych przez nas w góry gotowych posiłków liofilizowanych będzie znikoma w stosunku do wspomnianych wcześniej słoików czy konserw turystycznych ponieważ wyniesie zaledwie 80 do 100 gram w zależności od gramatury.Smak i lekkość liofilizatów LyoFood w sklepie Cetus.
W swojej ofercie posiadamy owoce oraz gotowe dania liofilizowane polskiego producenta LyoFood które przygotowywane są przy zachowaniu najwyższych standardów sanitarnych. Wybierając żywność liofilizowaną LYO otrzymujemy pełnowartościowy posiłek który do pełnego przygotowania potrzebuje jedynie zalania go wrzątkiem i odczekania kilku minut. Do jego przygotowania oraz spożycia w zupełności wystarczy nam lekkie opakowanie z zamknięciem strunowym w którym kupujemy nasze posiłki liofilizowane LyoFood. W swojej ofercie posiadamy szeroki wybór liofów LYO w gramaturze (po przygotowaniu) 370 lub 500 gram. Począwszy od śniadań gdzie idealnie spisze się owsianka, przez zupy po pełne dania obiadowe zarówno dla tych którzy lubią mięso jak i wegetarian czy wegan. Wszystko to znajdziesz w ofercie naszego sklepu górskiego Cetus do którego odwiedzania zapraszamy, zarówno internetowo jak i stacjonarnie.